ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ





Η ΠΟ ΕΜ∆Υ∆ΑΣ καταγγέλλει την τρικοµµατική Κυβέρνηση των µνηµονίων για την ολοκληρωτική διάλυση των ∆ηµοσίων Υπηρεσιών, την δροµολόγηση χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση που προωθούνται µε το σχέδιο νόµου του Υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης που δόθηκε στις 2/5/2013 στη δηµοσιότητα.
  Πρόκειται για άλλο ένα νοµοσχέδιο υποταγής και υποτέλειας στις επιθυµίες της τρόϊκας και των δανειστών και ευτελισµού της συνταγµατικής νοµιµότητας.
 Με διαδικασίες - εξπρές και απαιτώντας µόνο την έκδοση υπουργικών
αποφάσεων θα ξηλωθούν οι µισές δοµές του ∆ηµοσίου και θα καταργηθούν εκατοντάδες οργανισµοί, οι υπάλληλοι των οποίων θα απολυθούν. Μάλιστα, για να διευκολυνθεί η άντληση των 15.000 απολύσεων, το ν/σ δίνει τη δυνατότητα ακόµη και της µετατροπής Νοµικών Προσώπων ∆ηµοσίου ∆ικαίου σε Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου!
Στο σχέδιο νόµου δίδεται το πράσινο φως για την έκδοση των Προεδρικών ∆ιαταγµάτων που θα ορίζουν τους νέους Οργανισµούς σε υπουργεία, υπηρεσίες, νοµικά πρόσωπα, δήµους κ.λπ., σύµφωνα µε τις εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών τους µονάδων, καθώς και τα νέα οργανογράµµατα που έχει εγκρίνει ήδη το Κυβερνητικό Συµβούλιο Μεταρρύθµισης για όλα τα υπουργεία. Στα νέα αυτά οργανογράµµατα, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπεται ψαλίδι κατά µέσο όρο 50% σε δοµές και υπηρεσίες, µε τους υπαλλήλους που "περισσεύουν" να τίθενται στη δεξαµενή των 25.000 χιλιάδων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιµότητα ώς το τέλος του 2013, µε βάση τη γνωστή µνηµονιακή δέσµευση. Η µείωση αυτή µάλιστα των οργανικών θέσεων θα γίνεται µε διαδικασία εξπρές απαιτώντας µόνο την κοινή απόφαση του υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του οικείου υπουργού. Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο πρώτο άρθρο του ν/σ, "Σχετικά µε τη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και της αποτελεσµατικότητας, καθώς και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δηµοσιονοµικών πόρων των δηµοσίων υπηρεσιών, των Νοµικών Προσώπων ∆ηµοσίου ∆ικαίου και των οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού µε κοινή απόφαση του υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του οικείου υπουργού".
Στον "Καιάδα" της διαθεσιµότητας οι µακροχρόνια ασθενείς.
Την ίδια στιγµή, το Υ∆ΜΗ∆ αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, οδηγώντας ακόµη και στην απόλυση όσους υπαλλήλους λαµβάνουν πολύµηνες αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα, σε περίπτωση κάλυψης του ανώτατου χρόνου αναρρωτικής άδειας, που µπορεί κατά περίπτωση να φτάσει τους 12 µήνες, µπορεί κάποιος υπάλληλος να τίθεται αυτεπάγγελτα ή µε αίτησή του σε διαθεσιµότητα διάρκειας ενός έτους ή δύο ετών για δυσίατα νοσήµατα.
 Ωστόσο, σε περίπτωση που, δύο µήνες πριν τη λήξη της διαθεσιµότητας, οι υγειο-
νοµικές επιτροπές αποφανθούν πως δεν είναι ικανός να επιστρέψει στα καθήκοντά του, τότε απολύεται υποχρεωτικά.

Σύµφωνα µε το ν/σ, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες δεν µπορούν να υπερβαίνουν τις 10 ηµέρες τον χρόνο, µε εξαίρεση περιπτώσεις δυσίατου νοσήµατος, προβλήµατος κύησης, χειρουργικής επέµβασης ή νοσηλείας τουλάχιστον τεσσάρων ηµερών σε δηµόσιο νοσοκοµείο. Εν τούτοις, ακόµη και για τις βραχυχρόνιες άδειες θα πρέπει να προσκοµίζεται γνωµάτευση θεράποντος ιατρού για άδεια τριών ηµερών ή γνωµάτευση διευθυντή κλινικής ή επικεφαλής µονάδας δηµοσίου νοσοκοµείου για άδεια πέντε ηµερών Αλλαγές επιφέρει το ν/σ και στην ιεραρχική εξέλιξη των δηµοσίων υπαλλήλων καταργώντας την απαίτηση συµπλήρωσης ορισµένων ετών πριν τη δυνατότητα υποψηφιότητας για θέση τµηµατάρχη ή διευθυντή, ενώ στην περίπτωση θέσης γενικού διευθυντή ο απαιτούµενος χρόνος προϋπηρεσίας περιορίζεται από τα 18 στα 12 έτη. Τέλος, για τους προϊσταµένους οργανικών µονάδων προβλέπεται η υπογραφή συµβολαίων αποδοτικότητας στα οποία θα περιγράφονται οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να εκπληρώνουν σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...